Bjørn Ousland

Bjørn Ousland (1959) har i en årrekke vært en av landets ledende serieskapere, og har jobbet profesjonelt med serier siden 1985. Han har underveis i karrieren aldri vært redd for å prøve nye ting og utvikle seg både grafisk og fortellerteknisk. Trilogien Solruns saga (1988-93) regnes som et hovedverk innenfor historiske serier i Norge. Han var også en av hovedtegnerne i Pyton, og har jobbet innenfor stripeformatet blant annet med seriene Siggen og Piggen, Helliteren og Halliteren samt Eventyrlig. Han er dessuten en prisbelønnet illustratør bl.a av barnebøker.

I 1999 begynte han på sitt prosjekt med personlige bearbeidelser av Asbjørnsen og Moes klassikere. I tre fargesprakende bøker har han gitt nytt liv til eventyrene Mumle Gåsegg (1999), Soria Moria Slott (2000) og Grimsborken (2002). De tre bøkene har vunnet en rekke priser, og utgjør en imponerende helhet. Eventyrbearbeidelsene står som et høydepunkt i Bjørn Ouslands produksjon. I hvert album har han funnet en egen grafisk stil som han har gjennomarbeidet gjennom hele historien. I de fargesterke tegningene er det benyttet både maling, fargestifter og tusj, og originalene har vært stilt ut i flere gallerier. Bjørn Ouslands sans for å omarbeide de klassiske eventyrene til fartsfylte og spennende tegneserier gjør seriene til engasjerende lesning både for barn og voksne. Bøkene er også utgitt i Danmark.

I 2000 kom den urbane fabelen Amfibius Rex. Også her dreide det seg om eventyrlige fantasier, men med langt dystrere fortegn enn de mer familievennlige eventyrbearbeidelsene. Med Bisk (2003) tok seriene hans igjen en ny retning. Hovedfiguren i Bisk er en navnløs hundefigur, og historiene fortelles uten ord. I de korte seriene formidles et bredt spekter av historier og stemninger – fra vitser og visuelle gags til filosofiske betraktninger. Også grafisk representerer Bisk noe nytt da serien er tegnet ved bruk av scraperboard. Dette gir en særegen stil som kan minne om grafikk, og han benytter teknikken til å jobbe med bevisst bruk av svart/hvittkontraster. Serien vant NBS-prisen for beste norske serie ved Raptusfestivalen i 2004.

Hjemmeside.

Bestill utgivelser av Bjørn Ousland.

I tillegg til egne utgivelser har Bjørn Ousland bidratt i følgende Jippiutgivelse:
Forresten 8: Luft (&) kjærlighet (1s)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.