Lene Ask

Lene Ask (1974) er utdannet fotograf ved Kunsthøgskolen i Bergen. Hun hadde sin imponerende debut som serieskaper med Hitler, Jesus og farfar i 2006. Rammen rundt historien er hennes religiøse oppvekst i ”bibelbeltet” på Sør-vestlandet, og hennes leting etter den forsvunne farfar som var tysk soldat i Norge under krigen. Med dette utgangspunktet lagde hun en personlig oppvekstskildring om søken etter identitet og noe å tro på. Serien fikk mye oppmerksomhet da den kom, og hun fikk Sproingprisen for beste debutant. Serien er også utgitt i Sverige.

Høsten 2009 kom oppfølgeren Da jeg reddet verden som er en Lenes refleksjoner rundt en reise til Tanzania. Sommeren 2008 ble hun sendt dit av Norad. Hensikten var å tegne barns og kvinners levekår i denne delen av den fattige verden. Oppholdet resulterte i sju små historier i tegneserieformat. I boken setter hun dette inn i en større sammenheng samtidig som hun forteller om flere episoder og historier fra oppholdet. Vi følger tegneserieskaperens entusiasme som gradvis går over til frustrasjon over hvordan hun skal kunne formidle historiene fra en verden som er så ulik hennes egen.

I Neste gang blir alt riktig fra 2012 gikk hun bort fra det selvbiografiske og fortalte historien om bibliotekaren Marit. Marit har vokst opp på bygda, men har studert og jobber nå i Oslo. Hun har et anstrengt forhold til både moren og hjembygda, men da faren dør tvinges hun til å definere dette forholdet på nytt. Med iherdig idealisme strever hun etter å gjøre de korrekte valgene, men oppnår i løpet av historien nye erkjennelser på hva som er viktig i livet. En teaser fra boka kan ses her.

Hjemmeside.

Bestill utgivelser av Lene Ask.

I tillegg til egne utgivelser har Lene Ask bidratt i følgende Jippiutgivelser:
Forresten 21: Eilef fra Elverum (4s)
Forresten 23: Bønnesvar (3s)
Angst 1: Brian from Birmingham (4s)
Angst 3: One prayer answered (3s)
Blekk: Uten tittel (3s)

1 kommentar på “Lene Ask

  1. […] Lene Ask: AmmerudhellingaLene Ask åpner utstillingen Her bor jeg førstkommende helg på Østfold Kunstnersenter. Temaet for utstillingen er drabantbyliv og er den første hvor hun kombinerer tegning og fotografi. Utstillingen åpner 11. september kl 15.00 og henger til 24. oktober. Mer informasjon og smakebiter fra utstillingen der også disse viser frem sine uttrykk: […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.