Henry Bronken

Henry Bronken (1975) lager historier fylt av vittige karakterer og situasjonskomikk. Med sin fengende humor har han vunnet en rekke tilhengere både med sine egne hefter og i en rekke bidrag i antologier som Forresten og Smult.

Seriene hans har ofte et realistisk utgangspunkt, og inspirasjonskildene til seriene hentes fra amerikanske serieskapere som Peter Bagge og James Kochalka. Samtidig lykkes han i å skape sin egen identitet og en troverdig ramme for historiene. Seriene hans karakteriseres av sikkert grep på historiefortellingen kombinert med store doser fortellerglede.

Hans to første utgivelser på Jippi var Bøllefrø 1 og 2 med barn i hovedrollene, men med voksne i vel så viktige biroller. Deretter fulgte 3 * O (eller Oscar Oliver Olesen) med en noe eldre hovedfigur i hovedhistorien, men med en tilleggshistorie fra Bøllefrøuniverset.

Etter dette begynte han på den mer absurde og surrealistiske Deppedust og Lykketosk som blant annet har blitt trykket i Kollektivet. I Artsyfartsy som kom våren 2010 kombineres den komiske realismen fra hans første hefter med den absurde humoren i Deppedust og Lykketosk. Hovedrollen spilles av ham selv, og med bipersoner som Deppedust, Lykketosk og Norsk kulturråd ble det både plass for refleksjon over egen skapning og om kunsten i alminnelighet kombinert med sedvanlige doser ville situasjoner og surrealistiske innfall.

Stilen fra Artsyfartsy ble videreført i Made in Karasjok. Serien tok utgangspunkt i Henry Bronkens opplevelser gjennom et halvt år som ”legefrue” i Karasjok. Tegneserien har form som en dagbok hvor han blant annet skildret lokalsamfunnet, relasjonen mellom Henry og samboeren, og den spirende starten på livet til deres ufødte datter (som senere fikk æren av å hjelpe Henry med omslaget til boken). Vi får dokumentert serieskaperens monotone liv i Finnmark og streben etter å skape serie. Med på lasset til Karasjok fulgte også denne gang Deppedust og Lykketosk som sikret nok av absurde og komiske elementer i serien.

Hjemmeside.

Bestill utgivelser av Henry Bronken.

I tillegg til egne utgivelser har Henry Bronken bidratt i følgende Jippiutgivelser:
Forresten 11: Det var en drøm (1s)
Forresten 12: Rockstars (10s)
Forresten 13: Pip & Pip (1s)
Forresten 16: Innpakningspapir (med Henning Lystad og Christian Hartmann) (2s), Min jul (1s), Nilejussen (1s), Julens enkelte bestanddeler (1s)
Forresten 17: Akershus festning (med Firuz Kutal og Øystein Runde)(8s)
Forresten 25: Deppedust & Lykketosk (1s)
Forresten 31: Uten tittel (1s)
Roy Søbstad Tegneserier 1993-2008: Deppedust og Lykketosk (1s)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.