Jason

Jason (1965) har hatt en internasjonal suksess som er unik i norsk tegneseriehistorie. Seriene hans har blitt oversatt til en rekke språk, og fått overveldende kritikker. Han har også vunnet en rekke prestisjetunge priser både i Norge og utlandet.

Lomma full av regn fra 1995 er Jasons første store verk. Albumet fikk Sproingprisen som beste norske serie i 1995, og ble i 1999 kåret til tidenes beste norske serie av tidsskriftet TEGN. Serien rommer mye; både kjærlighet og krim, men er først og fremst en reise i Jasons egen drømmeaktige verden med sin særegne logikk.

Fra 1997 begynte Jason å gi ut sin egen hefteserie Mjau Mjau. Gradvis gikk han over til å finne det som er stilen han er blitt kjent for; poetisk underfundige serier med dyr i alle roller. Verdens viktigste tegneserietidsskrift, The Comics Journal, har omtalt Mjau Mjau som den beste hefteserien fra siste halvdel av 90- tallet. Norske lesere har imidlertid i liten grad vært klar over dette, og gikk glipp av heftene da de kom første gang. De aller fleste seriene fra de 12 numrene av Mjau Mjau finnes imidlertid tilgjengelig i bokform.

Mitt liv som zombie samler serier fra de første heftene av Mjau Mjau og annet tidlig materiale fra hans hånd. Flere av disse historiene har nærmest oppnådd klassikerstatus, og det var med disse seriene han først kom på trykk i utenlandske antologier. Boka viser hvor sammensatt Jason er i sitt verk, og hvor mange forskjellige inspirasjoner og stilarter han jobbet med tidlig i karrieren for å komme fram til hans nåværende karakteristiske stil. I tillegg til Jasons serier inneholder boka forord av Knut Nærum og gjesteseksjon som spenner fra norske kjendiser som Lise Myhre og Frode Øverli til utenlandske prestisjenavn som James Kochalka og James Sturm.

Shhh! samler historier fra Mjau Mjau 6-9. Alle har den samme gjennomgangsfiguren. Boka er kanskje hans mest formfullendte og er til nå utgitt i over ti land.

I Død og levende fra 2006 viser han seg fra sin villeste og mest burleske side med blodtørstige zombier og prostituerte som noen av ingrediensene. Her blir vi igjen dratt inn i Jasons underlige verden hvor det i tillegg til halsbrekkende forfølgelsesscener også denne gang er funnet plass til eksistensiell filosofering og en vakker kjærlighetshistorie.

I 2013 kom den første boka som fokuserte på illustrasjonene til Jason. POP! er en samling av inspirasjonskilder fra musikk, film, litteratur, tegneserier og fra både høy- og lavkultur. Det hele er formidlet i hans egen strek og plassert i hans eget univers. Møtene mellom forskjellige kunstuttrykk og Jasons idéverden skaper både en egen helhet, men gir også et innblikk i en kreativ prosess som leserne av seriene hans vil kunne kjenne igjen. I mylderet av referanser vil dessuten mange lesere kunne gjøre nye oppdagelser som de vil undersøke videre.

De siste årene har Jason stort sett produsert bøker direkte for det franske og amerikanske markedet. Samtlige bøker i USA er utgitt på Fantagraphics sammen med mange andre av de beste serieskaperne i verden. De nyeste bøkene blir utgitt av Magikon på norsk.

Jason

Hjemmeside.

Bestill utgivelser av Jason.

I tillegg til egne utgivelser har Jason bidratt i følgende Jippiutgivelser:
Forresten 3: Film (1s)
Forresten 4: Forside, Mumien fra en annen planet (1s), Kången (med Erik Falk, Jens K Styve og Tore Strand Olsen)(4s), Ei slags samtale (med Eivor Vindenes) (2s), Angsten eter gelé (1s)
Forresten 5: Mitt liv som zombie (1s)
Forresten 6: Kången (med Erik Falk)(5s), Å spille trivial pursuit med Gud (1s)
Forresten 7: D.V. (2s), D:V: går på kino (1s)
Forresten 8: Uten tittel (4s)
Forresten 9: Uten tittel (2s)
Forresten 12: Angouleme 2000 (1s)
Forresten 13: Forside
Familien Ost CD: Omslag
Doggie Pound: Omslag, Instant summer (med American Suitcase) 1s
Fia Mia 4: Gjestetegning bakside
Du er ein luring, Finn Bjølseth: Gjestetegning
Roy Søbstad Tegneserier 1993-2008: Gjestetegning
Angst 1: Forside, uten tittel (2s), Bus (3s)
Angst 2: Uten tittel (1s+5s+2s), bakside
Angst 3: Uten tittel (2s+1s+1s)
Angst 4: Angst eats gello (1s), A kind of Conversation (med Eivor Vindenes) (2s)
Blekk: Uten tittel (2s + 1s)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.