Publisert Legg igjen en kommentar

Mystiske historier

Tor Ærlig er ute med sin første utgivelse for barn og ungdom, Mr. Mystisk. Allerede etablerte tilhengere av seriene hans vil imidlertid finne nok å glede seg over. Her er mange av de elementene som har etablert Tor Ærlig som en av de mest respekterte og sentrale serieskaperne her til lands.

Mr. Mystisk har undertittelen og to andre mysterier, og utgivelsen inneholder nettopp tre mystiske og fantastiske tegneserienoveller med barn og unge som hovedmålgruppe. Hovedhistorien om Mr. Mystisk forteller historien om gutten som etter bestefarens død møter Mr. Mystisk, en merkelig superhelt som befinner seg i grenselandet mellom død og liv.

I Malenas levende hus fortelles om hus som blir levende og spiser barn, mens Castor og sjele¬sugeren er en vill historie om pirater, hvileløse sjeler, Den flygende hollender og skulptøren Gustav Livelang. Som alltid i Tor Ærligs historier er det mye humor samtidig som det er alvor og grubling over livets eksistensielle problemstillinger. Som i hans forrige roman Mare Frigoris lar han alle hovedfigurene være dyrefigurer. Dette bidrar til å gjøre alvorlige temaer lettere å gripe for barnlige lesere, samtidig som han plasserer seg i en bred klassisk tegne¬serietradisjon som både inkluderer Donald Duck og vår egen Jason. Dyrefigurene skaper identifikasjon og synliggjør figurenes egenskaper.

Å la historiene ha en barnevinkling har inspirert Tor Ærlig til å tenke nytt, og seriene fortelles med frisk entusiasme. Samtidig vil voksne lesere vil finne mye å glede seg over i historiene. Tor Ærlig har alltid vært en serieskaper i konstant utvikling, og har aldri vært redd for å prøve nye retninger i seriene sine. Likevel har han et klart eget uttrykk, og det er lett å trekke linjer i seriene hans. Visuelt er Mr. Mystisk en direkte fortsettelse av Mare Frigoris, mens flere av historiene kan finne sine paralleller til hans utforsking av serienovelleformatet i hefteserien Hjertemosaikk.

Tor Ærlig (1965) har vært serieskaper i nesten 20 år. Han har gitt ut tre tegneserie-romaner (Ser du meg nå? (2006), 90’s Love song (2008) og Mare Frigoris (2009)) og laget en rekke gode tegneserienoveller i fem nummer av Hjertemosaikk samt en rekke bidrag i antologier. Hans evne til å stadig finne nye ideer til historier har også resultert i historier andre har tegnet. Senest fikk han mye oppmerksomhet for Apefjes som han har laget sammen med Sigbjørn Lilleeng. Bestill i Jippi Kafe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.