Publisert Legg igjen en kommentar

Ingen regnet med at denne tegneserieduoen skulle invadere Russland

Moskva er en tegnet dokumentarbok fra serieskaperne Øystein Runde (33) og Ida Eva Neverdahl (20).

I mai 2013 var Ida og Øystein offisielle gjester på Kommissia-festivalen i Moskva (Russlands største tegneseriefestival) og holdt foredrag og presentasjoner av tegneserieprosjektene sine. Oppholdet skulle vise seg å bli svært spennende, og de hadde mange interessante, uventede og koole opplevelser (som de selv sier). Proppfulle av inntrykk bestemte de på hjemveien at de ville lage en tegneseriereiseskildring fra turen.

CoverMoskvaWeb

Et drøyt halvår etter er boka Moskva ferdig; et 80-siders verk i farger, om tegnernes eventyr og erfaringer fra et merkelig og fremmed sted. Boka kan best beskrives som morsom, samfunnskritisk, koselig, alvorlig, fabulerende og selvbiografisk. Den er også en beretning om vennskap … og uventet kjærlighet … Øystein og Ida har utfoldet seg som bare de kan. De forteller hver for seg etappevis, noe som gir en variert fremdrift i fortellingen. Vi presenteres for politiske grupper de møtte i demonstrasjonstog 1. mai, konsekvensene av Stalins handlinger for lenge siden, og får en forklaring på hva som kan være årsakene til homolovgivningen.

Kombinasjonen Runde og Neverdahl var i utgangspunktet ikke noe mange hadde regnet med: Runde er mest kjent for den intense og realistiske vikingserien om Olav Sleggja og for å være mannen bak Norges barskeste superhelt Bjartmann, mens Neverdahl tegner serier om enhjørninger og røde pandaer i bladet Nemi. Derfor er også møtet mellom de to en stor del av boken.

Runde har vunnet Kulturdepartementets tegneseriepris 2007 for manuset til De Fire Store: Når de døde våkner, som er tegnet av Geir Moen. Han er også kjent for samarbeidet med Kristopher Schau om Margarin.

Neverdahl er også Norges mest internasjonalt delte serieskaper – webserien Like an artist er i dag delt langt over en million ganger.

PS Boka inneholder også Putin lettkledd til hest, kjekke kasakhstanere, spooning og ekte kjærlighet.

Jula reddes sikrest ved å bestille boka fra Jippi kafe.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.