Publisert Legg igjen en kommentar

Forskning på Lene Asks tegneserier

Rikke Frøyland, mottakeren av NBI-stipendet 2013, leverte sin masteroppgave i barne- og ungdomslitteratur ved Høgskolen i Bergen i mai. Den handlet om identitet, oppvekst og ungdomstid i tre nyere, norske tegneserieromaner; Hitler, Jesus og farfar av Lene Ask, Fallteknikk av Inga Sætre og Nebelgrad Blues av Sigbjørn Lilleeng.

Frøyland har benyttet NBI-stipendet til å se nærmere på tegneserieromanene Neste gang blir alt riktig og Hitler, Jesus og farfar av Lene Ask, og Blankets av Craig Thompson. Hun har undersøkt sammenhengen mellom outsiderhovedpersonen i tegneserien, og tegneserien som outsidermedium. Alle verkene handler om en kristen oppvekst, og Frøyland har sett på forbindelsen mellom innhold og form i tegneseriemediet, og på hvilke konsekvenser selvbiografiske elementer har for uttrykket. På flere måter er verkene grenseoverskridende, noe som gjør at fortellingene som formidles, bidrar med noe nytt. Stipendforelesningen holdes torsdag 5. september kl. 15.00 i NBIs lokaler. Mer informasjon på NBI sine sider.

Også i nyeste Edda kan vi lese om forskning på Lene Asks tegneserier. Her finnes nemlig artikkelen Postfeministisk revisionisme i Lene Asks tegneserieroman Hitler, Jesus og farfar av Elisabeth Oxfeldt. Her hevdes det blant annet at ”Lene Asks teikneseriar er ein postfeministisk protest mot patriarkalske førestillingar om familien, nasjonen, kunsten og religionen”. Les mer her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.