Publisert Legg igjen en kommentar

Forresten 30

Forresten er ute med sin utgave nummer 30. Rundt tall feires med ekstra tykk utgave på 160 sider. Og som vanlig er antologien full av nye norske serier.

Første nummer av Forresten kom årsskiftet 1995/96, og ble utgitt i samarbeid med Gateavisa. Da Jippi forlag startet i april 1997 var det samtidig med tredje nummer, og antologien fikk en naturlig posisjon som forlagets flaggskip. Fra og med nummer 27 har utgivelsen vært årlig og i bokformat, og kan dermed leses som en årlig tilstandsrapport for nye norske serier.

coverf30web

Helheten har alltid vært preget av tegnere som er velkjente fra andre Jippiutgivelser, og dette har sikret god kontinuitet. Helt fra første nummer har antologien imidlertid vært i utvikling og stadig endret karakter i forhold til utviklingen hos serieskaperne som bidrar. Den til enhver tid eksisterende kjerne av Jippitegnere definerer innhold og retning.

Det ligger i antologiformatets natur at uttrykket er sprikende, og at lesere velger seg forskjellige favoritter. Forresten skal både være et drivhus for nye talenter og en boltreplass for mer etablerte tegnerne der de kan prøve ut nye konsepter. Bladet har vært vesentlig for framveksten av nye norske serier, og har fått mye anerkjennelse. Hele fire ganger har en serie fra Forresten vunnet Sproingprisen for beste norske serie.

Denne gang er omslaget laget av Anja Dahle Øverbye, som vant prisen for beste norske serie tidligere i år for Hundedagar. Hun og Brageprisnominerte Anders Nordmo Kvammen er begge kjent for selvbiografiske serier, men beveger seg her ut i verdensrommet med en personlig science fiction-historie i to deler.

Selvbiografi får vi derimot i Martin Ernstsens Victoria som skildrer en ungdomsforelskelse på ferietur i Nord Norge. Andre medvirkende som tidligere har egne utgivelser på Jippi bak seg er Andrew Page, Kirjan Waage, Ida Neverdahl, Karstein Volle, Tim Ng Tvedt, Tor Ærlig, Trond Ivar Hansen, Ronny Haugeland, Xueting Yang, Øystein Runde og Øyvind Lauvdahl. Nevnes må også Berliac som om kort tid kommer med boka Sadbøi, og her markerer seg med Moriyamas hund. Også Ida Neverdahl er snart aktuell med ny bok på Jippi, og bidrar her med Puma får mens.

To debutanter i Forrestensammenheng er det også blitt plass til: Milan Benza har tegneserieutdannelse fra Brussel og Audun Gjerdi er illustratør utdannet fra Westerdahls og Kunsthøyskolen i Oslo. Begge leverer særpregede bidrag som lover godt for nye norske tegneserier også framover.

Bestill samlingen her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.